Divlji i snažan – kao medvjed

Prema pučkom vjerovanju drugoga dana mjeseca veljače medvjed izlazi iz svoga brloga kako bi provjerio je li vrijeme za proljetno buđenje. Ugleda li svoju sjenu, pobjeći će, što je znak da će zima još potrajati. Nije nam poznato kada su se medvjedi ove zime probudili, ali znamo da je njihov prvi obrok priroda pripremila u pravi čas. Aromatično lišće srijemuša zahvaljuje upravo toj snažnoj šumskoj životinji i svoje drugo, popularno ime: divlji medvjeđi luk. Uistinu, to je najbolji svježi obrok koji brzo vraća snagu ne samo pospanom i gladnom medi, već zahvaljujući svojim brojnim ljekovitim svojstvima može i treba biti i dio naše prehrane.

Divlji medvjeđi luk raste samoniklo na obroncima brda, može se naći i u šumama koje su u nizini. Najbolje ga je brati u rano proljeće, bere se tijekom travnja sve dok se ne pojave cvjetovi. No, srijemuš se može uzgojiti i u vrtovima, pa ako se bojite da ćete kojem medvjedu uskratiti obrok, po svoj divlji medvjeđi luk možete doći na glavnu osječku tržnicu. Zeleni četvrtak 7. travnja posvećen je upravo upravo toj izuzetnoj ljekovitoj biljci, a vrijedni eko-proizvođači iz Koške ponudit će nam pored svježeg lišća i nešto posve drugčije: umake i tijesto sa srijemušem.