Prvi Zeleni četvrtak ovoga ožujka bio je u znaku crne rotkve s OPG-a Ivana Delibosa iz Grabovca.

– Ekološkom proizvodnjom bavim se 12 godina i nisam čuo da se još netko bavim uzgojem crne rotkve osim mene – rekao je Delibos te napomenuo da uzgaja i žitarice, od kojih proizvodi kukuruzno, raženo i integralno brašno, a od voćaka proizvodi prirodne sokove.

Na njegovu štandu posjetitelji su mogli kušati juhu od batata i crne rotkve, za koju možemo reći da je zbilja ukusna i zdrava. Delibos je podijelio recept s nama i objasnio da je za pripremu te juhe potrebno na maslinovu ulju propirjati naribani batat, crnu rotkvu, malo mrkve, doliti vodu, pustiti da kratko kuha te na kraju po želji dodati vrhnja. Iako se priprema jednostavno te se može konzumirati u sirovom, kuhanom, pirjanom ili prženom obliku, nažalost, crna supernamirnica bijela srca u našim je kuhinjama nepravedno zapostavljena. Za crnu rotkvu se kaže da je jedan od najboljih prirodnih čistača organizma, da podiže imunitet, regulira probavu i pomaže kod problema s raznim alergijama. Ovaj izvor vitamina C, A, E i B, minerala kalija, magnezija, željeza te eteričnih ulja koja blagotvorno djeluju na dišne organe i štitnjaču, ima i antibakterijska i antivirusna svojstva.

 

Izvor: Glas Slavonije – J. Pejaković