Jučerašnji Zeleni četvrtak na glavnoj osječkoj tržnici bio je posvećen sirovoj hrani, kao i onoj pečenoj na ulju, ali na zdrav način. Kako nam je rekla promotorica Zelenog četvrtka Ljiljana Olujić, nisu “zeleni” učinili odmak od brze nezdrave hrane, nego šalju poruku kako to ipak nije crno-bijelo.- Danas se malo igramo prehrambenim navikama. Predstavljamo jedan način prehrane koji se smatra potpuno zdravim, a to je jedenje sirove hrane. Poslužili smo se ovaj put omiljenim uređajem “sirovojelaca”, a to je spirilizator. Njime pretvaramo voće i povrće u fine spiralne rezance. Htjeli smo skrenuti pozornost i na hranu koja se smatra posve nezdravom, to je ona koja se prži u dubokom ulju. Međutim, mi smo htjeli pokazati da i takvo pripremanje obroka može biti zdravo ako se odabere ulje koje je tomu primjereno. Zato smo pripremili mješavinu masilnova i kokosova ulja i ponudili posjetiteljima tržnice na kušanje povrće ispečeno na taj način. Sirovu hranu (svježa cikla, tikvice, bundeva hokaido, čičoka, jabuka i batat) začinili smo začinskim biljem i zasolili jednom alternativom soli, to je mješavina prženog sezama i soli te dodali malo vitamina B u obliku delikatesnog kvasca. Zatim smo dodali malo sjemenki uljne kadulje (chia), kako bi sve bilo trendi – rekla nam je Olujić.

VRIJEME JE ZA ZIMNICU

Sve one koji se spremaju praviti zimnicu i čekaju pravi trenutak odnosa cijene i kvalitete moglo bi zanimati da su se paprika i rajčica za zimnicu jučer mogle dobiti po cijeni od sedam kuna za kilogram. Cikla je stajala kunu manje. Čepinski kupus bio je dvije kune kilogram, a vreće od 25-27 kilograma prodavale su se po 50 kuna. Grobljanski cvjetni aranžmani mogli su se dobiti u cjenovnom rasponu od 30 do 50 kuna.

 

Izvor: Glas Slavonije – D.Celing