Napokon svibanj! U poljoprivredi to u pravilu znači i kraj briga o mrazovima. Vrijeme je to za sadnju sve popularnije povrtnice u nas – slatkog krumpira ili batata. U tropskim je krajevima već tisućljećima samo jedno od običnih, ali slasnih i vrijednih namirnica; pretpostavlja se da su ga još prije 8000 godina uzgajale Inke i Maje u Americi i Maori u Novom Zelandu. U Europi su ga (povlašteni!) kušali tek koncem 15. stoljeća, a na Starom se kontinentu uzgaja tek odnedavno. U Hrvatskoj se, nakon petogodišnjeg istraživanja načina primjerenog i učinkovitog uzgoja, počeo uzgajati 2006. godine. Batat je tako deset godina s nama, a osječka se tržnica može pohvaliti da je prostor njegove prve značajne promocije i prezentacije. Osim kontinuirane ponude ukusnih plodova, svakoga svibnja organizira se i ponuda presadnica za sve koji se žele okušati u uzgoju ove izvanredne povrtnice i na malim površinama. Zeleni četvrtak 5. svibnja tako je u  znaku male obljetnice velikog kralja povrtanjaka. Za početnike u uzgoju batata pripremljeni su savjeti u upute o sadnji.