Mirisno, aromatično, gusto i tamno ulje bučinih golica Austrijanci i Slovenci s ponosom nazivaju štajerskim zlatom, jer Štajerska je područje s najdužom tradicijom uzgoja i prerade buča. U nas je prva asocijacija na to delikatesno ulje zacijelo Međimurje, a možemo li ga nazvati i međimurskim zlatom, ako se već niste uvjerili provjerite 3. studenoga na Zelenom četvrtku osječke glavne tržnice, od 9 do 12 sati. Domaćin je Zelenog četvrtka OPG Siladi iz Kotoribe, koji je odnedavno bogatoj ponudi na gradskoj tržnici dodao i desetke svojih proizvoda. Na radost mnogih tu su i bučine golice, brašno bučinih golica i bučino ulje. Osim što se odlikuju izvanrednim ukusom, ti su proizvodi ljekoviti, obiluju nutrijentima nužno potrebnim za dobro zdravlje, a od velike su pomoći u slučaju mnogih bolesti.

 

Izvor – Glas Slavonije – I.R.G.