Što je potrebno za sreću koka? Pijetao gentlmanskih manira, fina zrna pet žitarica, zeleni prostor mekane trave i po koja bobica izabele. Tako o svojim sretnim kokama zbori Adam Forgić iz Josipovca, novi član eko-tima naglavnoj osječkoj tržnici.

Riječ je o tristotinjak koka nesilica što uživaju u vinogradu koji obitelj Forgić nikada nije tretirala umjetnim zaštitnim sredstvima niti gnojila “vještakom”. Grožđe otporne sorte izabela mješanac je dvaju vrsta roda loze – jedne sa Starog kontinenta (vitis vinifera) i druge s Novog kontinenta (vitis labrusca). Otporna, ali nimalo plemenita i stoga potcjenjena sorta češće je samo lijepa i korisna ograda, a rijetko se uzgaja u formi vinograda. No, priča Zelenog četvrtka na glavnoj osječkoj tržnici (9. lipnja od 9 do 12 sati) ima dobar početak, zanimljiv zaplet i pretpostavljamo happy end – i za koke i za vinograd. Jer u priču je upletena slavonska duša, pitka i nježna kao da ne istječe iz neuglednih bobica crne izabele. To “obično” vino koje se po dobroj obiteljskoj navici proizvodi godinama samo za prijatelji i uži krug poznanika nedavno je dobilo laskavi kompliment stručnjaka. I tada se upalila (zelena) lampica, otvoren je put prema eko znaku i za jaja sretnih koka i za vinograd. O tome, uz nježni voćno-vinski koktel na Zelenom četvrtku.