Višnje za mirnu dugovječnost

Znanstvenici tvrde da nam više neće biti tako nedostižno doživjeti stotu. Istodobno, (neki drugi?) znanstvenici zabrinuti su ne samo za dugovječnost čovjeka, već i za njegov opstanak u ovom nam jedinom zelenom domu. Osim ako… Taj „osim ako“ put je suglasja s prirodom, razvijanja svijesti o održivom razvoju, zaštiti okoliša, očuvanju bioraznolikosti i ekološkoj ekonomiji. Zeleni četvrtak donosi „zabilješke“ s toga putovanja, a na redu je susret s višnjom.

 

 Tamna kao krv nosi upravo poruku da je važna za zdravlje krvožilnog sustava i srca. No, njena se najveća tajna krije ispod dubina njene tamno crvene boje i zove se melatonin, tvar koju proizvodi i naš mozak. Melatonin, osim što djeluje antioksidativno, regulira srčani ritam i proces spavanja, usporava starenje.Zanimljivo je da su istraživanja potvrdila da višnja ima moć ublažavanja bolova (osobito kod artritisa i gihta); čaša soka od višnje jednaka je učinku 0,3 grama aspirina. Također, sadrževitaminC, vitamineBgrupe, ikobaltkojisnižavajukrvnipritisak, jačajukrvnesudove, posebnokapilare. Dijabetičariihmogujestiuneograničenimkoličinama, jersadržemalošećera.

Višnjajevoćenastalokrižanjemslatke, domaćetrešnjesdivljim, kiselijimvrstama.

Višnjuspravomnazivamoplemenitimvoćem, zbogunutarnjihsvojstavaploda. SmatrasedadivljevrstetrešanjapotječuizzapadnogdjelaAzije. Prije gotovo2500 godina one su se počele i uzgajati u Europi, pretpostavlja se najprije u Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju i zahvaljujući njima su se one proširile gotovo po cijeloj Europi.

Uživajte, dakle u kiselkastom osvježavajućem okusu zrelih plodova višanja, a važno je znati da je to voće koje svoja svojstva ne gubi zamrzavanjem niti sušenjem, pa se pobrinite da tijekom cijele godine možete posegnuti za ovim malim eliksirom dugovječnosti. 

Sajam automobila