Višnje za mirnu dugovječnost

Znanstvenici tvrde da nam više neće biti tako nedostižno doživjeti stotu. Istodobno, (neki drugi?) znanstvenici zabrinuti su ne samo za dugovječnost čovjeka, već i za njegov opstanak u ovom nam jedinom zelenom domu. Osim ako… Taj „osim ako“ put je suglasja s prirodom, razvijanja svijesti o održivom razvoju, zaštiti okoliša, očuvanju bioraznolikosti i ekološkoj ekonomiji. Zeleni četvrtak donosi „zabilješke“ s toga putovanja, a na redu je susret s višnjom.

 

 Tamna kao krv nosi upravo poruku da je važna za zdravlje krvožilnog sustava i srca. No, njena se najveća tajna krije ispod dubina njene tamno crvene boje i zove se melatonin, tvar koju proizvodi i naš mozak. Melatonin, osim što djeluje antioksidativno, regulira srčani ritam i proces spavanja, usporava starenje.Zanimljivo je da su istraživanja potvrdila da višnja ima moć ublažavanja bolova (osobito kod artritisa i gihta); čaša soka od višnje jednaka je učinku 0,3 grama aspirina. Također, sadrževitaminC, vitamineBgrupe, ikobaltkojisnižavajukrvnipritisak, jačajukrvnesudove, posebnokapilare. Dijabetičariihmogujestiuneograničenimkoličinama, jersadržemalošećera.

Višnjajevoćenastalokrižanjemslatke, domaćetrešnjesdivljim, kiselijimvrstama.

Višnjuspravomnazivamoplemenitimvoćem, zbogunutarnjihsvojstavaploda. SmatrasedadivljevrstetrešanjapotječuizzapadnogdjelaAzije. Prije gotovo2500 godina one su se počele i uzgajati u Europi, pretpostavlja se najprije u Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju i zahvaljujući njima su se one proširile gotovo po cijeloj Europi.

Uživajte, dakle u kiselkastom osvježavajućem okusu zrelih plodova višanja, a važno je znati da je to voće koje svoja svojstva ne gubi zamrzavanjem niti sušenjem, pa se pobrinite da tijekom cijele godine možete posegnuti za ovim malim eliksirom dugovječnosti.